Sıcak!

4. Sınıf Fen Bilimleri Meb Yayınları Sayfa 232-250 Arası

Yazı devam ediyor...
4. Sınıf Fen Bilimleri Meb Yayınları Sayfa 232-250 Arası

Sayfa 232 Cevabı Meb Yayınları

Günlük yaşamda kaynakları tasarruflu kullanmak için siz neler yapıyorsunuz?
  • Cevap: Doğal kaynaklar, doğal hayatın devam etmesi, dengelerin ve döngülerin korunması için bir denge oluşturur. Doğal kaynakların insanların kullanımına açılması da sınırlı kaynakların tükenmesiyle doğal dengenin bozulması riskini beraberinde getirmektedir. Doğal kaynakların kullanılmasında tasarruflu kullanım ön plana çıkmaktadır. Çünkü kaynakların tasarruflu kullanımı sayesinde çevreye verilen zarar azaltılmakta ve doğal kaynakların daha uzun ömürlü kullanılması söz konusu olmaktadır. Günlük hayatta kaynakların tasarruflu kullanılması için yalıtım sistemleri kullanıyoruz. Suyu ve elektriği gerektiği kadar kullanıyoruz. Dünyadaki canlılık faaliyetlerinin devam etmesi, doğal denge ve döngülerin korunması için doğal kaynakların tasarruflu kullanılması gerekir.

Sayfa 233 Cevabı Meb Yayınları

Malzemeler
• Fon kartonu
• Çizgisiz kâğıt
• Renkli kalemler
Nasıl Bir Yol İzleyelim?
1. İstasyon tekniğini kullanmak için beş grup oluşturalım.
2. İstasyonlarda neler yapılacağına dair yönergeleri masalara yapıştıralım.
3. Grup olarak sırayla tüm istasyonlardaki çalışmalara katılalım.
4. Her istasyonda en fazla 5 dakika duralım.
5. Geldiğimiz istasyonda yapılan çalışmayı grubumuzla birlikte devam ettirelim. (Örneğin hikâye yazma istasyonuna geldik. Kalınan yerden hikâyeye devam edelim. 5 dakika dolunca kalkıp diğer istasyona geçelim.)
6. Grubumuz ile birlikte tüm istasyonları dolaştıktan sonra ilk istasyona dönelim. Yapılan çalışmaları gözden geçirip sunum için hazırlayalım. Çalışmayı 5 dakikalık bir sürede arkadaşlarınıza sunalım.

DÜŞÜNELİM, YAZALIM, PAYLAŞALIM

İstasyonları Tanıyalım
1. Hikâye yazma istasyonu:
Elektrik, su ve besin tasarrufu hakkında bir hikâye oluşturalım.
  • Cevap: Okul çıkışı eve koşarak geldim. Öğrendiğimiz bir konuda enerji tasarrufu ile ilgili soru soruldu.Öğretmenimiz ise bize araştırıp gelmemiz gerektiğini söyledi.Aceleyle eve bu yüzden gitmiştim.Önce interneti açıp konuyu okudum.Anladığımın özetini çıkarmıştım. Sonra annem ve babama okuduğumda bazı yanlışlarım olduğunu söylediler.Bana bunu göstererek öğrettiler.Okula gittiğimde öğretmenim beni ayağa kaldırdı ve ”Enerji tasarrufu nedir?” diye sordu.Hemen cevap verdim.”Enerji tasarrufu,bizim günlük hayatımızda yapmamız gereken en önemli işimizdir.Elektrik,su gibi enerjilerimizi dikkatli kullanmalıyız.İhtiyacımız olan kadar kullandığımızda enerji tasarrufu yapmış oluruz.” dedim. Öğretmenim cevabımı sevmişti.Anlattığım ile ilgili herkesten bir örnek isteyince cevabımla gururlanmıştım.Artık enerji tasarrufunu da öğrenmiştim.Su ve elektrik gibi temel ihtiyaçlarımıza yakın şeyleri tasarruflu kullanmalıyız.
2. Şiir yazma istasyonu:
Elektrik, su ve besin tasarrufu hakkında bir şiir yazalım.
  • Cevap:
Tasarruf Ne Güzeldir
Haydi koş, bir, iki, üç…
Gereksiz yanan ampuller,
İsraf etmeyin enerjiyi diyor.
Onu yeniden sağlamak güç…
Bak, musluk ağlıyor,
Tamir et beni diyor.
Ah, çöp kutusundaki bayat ekmekler
Fırında kalsaydım, diyor.
Kış geldi yine, pencereler
Elden geçmeli bir bir.
Gereksiz ısı kaybı nedir?
Anlattı öğretmenimiz teker teker.
Çabuk tükeniyor petrol zenginliğimiz.
Petrol demek, döviz demek.
Tüm ulusa karşı ödevimiz
Enerji tasarrufu için seslenmek.
Öner Kemal
Elektrik
Böyle kullanasınız diye mi
Koşup geldim dağları?
Elektriğe dönüştü gücüm,
Size aydınlık oldum,
Isı oldum, güç oldum…
Odalarınıza, okullarınıza,
Fabrikalarınıza doldum.
Bilseydim böyle savurgansınız,
Açık bırakır, gidersiniz,
Elektrik lâmbalarını;
Ütüleri, kızartma ocaklarını…
Gelir miydim,
Katır tırnakların açtığı
Bayırlardan?
Adnan ÇAKMAKÇIOĞLU
3. Şarkı sözü yazma ve şarkı söyleme istasyonu:
Elektrik, su ve besin tasarrufu hakkında bir şarkı sözü yazalım ve hep birlikte sınıfta söyleyelim.
  • Cevap:
Damla damla akan sudan,
Koca göller dolup taşar.
Tutumsuzlar kalır yolda,
Tutumlular dağlar aşar.
Biz tutumlu çocuklarız,
Para dolu kumbaramız.
İnsanlar kara günde,
Kimseye el açmamalı.
Çalışmalı, kazanmalı,
Hiçbir işten kaçmamalı.
Biz tutumlu çocuklarız,
Para dolu kumbaramız.
Hakkı SUNAT
4. Slogan yazma istasyonu:
Elektrik, su ve besin tasarrufu hakkında bir slogan yazalım.
  • Cevap:
– Suyumuzu tüketmeyelim, geleceğimizi yok etmeyelim.
– Enerji tasarrufu, çevre korunması.
– Su hayattır, boşa harcamayın.
– Geleceğe enerji kalsın.
– Tutumlu olan muhtaç olmaz.
– Enerjide tasarruf, gelecekte güvencedir.
– Enerji tasarrufu, para tasarrufudur.
– Enerji savurganlığı bütçemizi eritir.
– Giderini, gelirine göre ayarla.
– Enerji, uygarlık demektir.
– En ucuz enerji, tasarruf edilen enerjidir.
– Enerji tasarrufu, enerjiyi verimli kullanmaktır.
– Uygarlığın yolu enerjiden geçer. Bu yolu hep birlikte tasarruflarımızla aşalım.
5. Afiş hazırlama istasyonu:
Elektrik, su ve besin tasarrufu hakkında bir afiş oluşturalım.

Sayfa 234 Cevabı Meb Yayınları

Elektrik ihtiyacımızı karşılamak için hangi kaynakları kullanırız? Tartışalım. 
Cevap: Elektrik enerjisinin elde edilmesinde doğadaki enerji çeşitleri kullanılmaktadır. Bu enerji kaynakları değişik dönüşümler sonucu elektrik enerjisine çevrilir.
Elektrik ihtiyacımızı karşılamak için şu kaynakları kullanırız:
  • Elektrik santralleri
  • Pil
  • Batarya
  • Dinamo
  • Akü
24 saat boyunca elektrik ve su kesilmiş olsa yaşamımız nasıl etkilenirdi? Tartışalım. 
Cevap: Doktorlarımızın kullandığı çoğu eşyayı kullanamazdık bu yüzden sağlığımız etkilenirdi. Işık olmasaydı gece bir yeri göremezdik ve derslerimizi yapamazdık. Bulaşık ve çamaşırı saatlerce uğraşarak ve ellerimizle yıkamak zorunda kalırdık. .Ütü yapamazdık bu yüzden kıyafetlerimiz çok kırışık olurdu. Metro tren… vb. ulaşım araçlarından faydalanamazdık. Yiyecek ve içeceklerimizi saklayamazdık çabuk bozulurlardı. Birbirlerimizle iletişim kuramazdık. Merdiven kullanmak zorunda kalan yaşlılar asansör kullanamazlardı. Televizyon olmazdı bu yüzden dünyadan ve olaylardan haberimiz olmazdı.

Sayfa 237 Cevabı Meb Yayınları

Suyu tasarruflu kullanmak için neler yapabiliriz?
  • Cevap:
– Eller sabunlanırken ya da dişler fırçalanırken su açık bırakılmamalı, kullanılacağı zaman açılmalıdır.
– Aynı şekilde tıraş olunurken de su kapalı tutulmalı ve suyun israfından kaçınılmalıdır.
– Evlerde damlatan musluklar da tamir edilmelidir.
– Elde bulaşık yıkamak suyun daha fazla harcanmasına neden olur. Bu nedenle bulaşıklar makinede yıkanmalıdır.
– Evlerdeki su kaçakları engellenmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır.
– Çamaşırlar da makinede yıkanmalıdır.
– Sifonların fazla su boşaltmasını engellemek için plastik şişe içine su doldurularak sifon depolarına konulabilir.
– Balkonlarda ya da kapı önlerinde halı yıkanmamalıdır.

Sayfa 240 Cevabı Meb Yayınları

Arkadaşlarımızla kaynakların tasarruflu kullanılması konusunda neler yapabileceğimizi tartışalım. 
  • Cevap:
Okulda Yapabileceğimiz Tasarruflar;
-Hava aydınlık ise gereksiz yanan ışığı kapatmak
-Tuvaletlerde akan boş musluğu kapatmalıyız.
-Tuvaletten çıktıktan sonra kurutmak için 1 adet peçete almalıyız
-Okulda hiç bir eşyaya zarar vermemeliyiz.
Evde Yapabileceğimiz Bilinçli Kullanımlar;
-Elektriği boş yere harcamamalıyız
-Musluğu çok fazla açmamalıyız
-Fazla duşta kalmamalıyız
-Evdeki eşyaları daha kullanışlı kullanmalıyız ve bilinçli kullanmalıyız
-Gereksiz ve boş yere fırını,tüpü, doğal gazı vb şeyleri daha bilinçli kullanmalıyız.

Sayfa 241 Cevabı Meb Yayınları

Doğada bulunan besin kaynaklan sınırsız mıdır? Tartışalım. 
  • Cevap: Doğada bulunan besin kaynakları sınırsız değildir. Doğal bitki örtüsünün yaşaması için iklim, yeryüzü şekilleri, ısı ve sıcaklık gibi etkenlerin korunması gerekir. Hayvanların neslinin tükenmemesi için birçok türün koruma altına alınması ve besin zincirinin bozulmaması gerekir. Bu nedenle doğada bulunan besin kaynakları sınırlıdır ev bu bilinçle kullanılmalıdır.

Sayfa 242 Cevabı Meb Yayınları

Birlikte Keşfedelim
Okulda Geri Dönüşümle İlgili Anket Yapalım
Malzemeler
• Not defteri
• Kalem
Nasıl Bir Yol İzleyelim?
1. Sınıfta beşer kişilik gruplar oluşturalım.
2. Geri dönüşümle ilgili 10 soru tespit edelim.
3. Anket yapacağımız 10 kişiyi belirleyelim.
4. Hazırladığımız anketi seçtiğimiz kişilere uygulayalım.
5. Anket sonucunu gruptaki arkadaşlarımızla değerlendirelim.
6. Bulguları sınıfımızdaki diğer arkadaşlarımızla paylaşalım.
7. Anket sonucunda ortaya çıkan problemlere ilişkin çözüm yolları üretelim.
8. Bu çözüm yollarından uygun olanı seçelim ve uygulayalım.
DÜŞÜNELİM, YAZALIM, PAYLAŞALIM
Ankette sormak istediğimiz soruları aşağıya yazalım.
  • Cevap:
1. soru: Yerlere çöp atıyor musunuz?
2. soru: Geri dönüşüm için ne yapıyorsunuz?
3. soru: Geri dönüşüm kutularına uygun malzemeleri atıyor musunuz?
4. soru: Denizlere çöp atıyor musunuz?
5. soru: Denizleri kirletmemek için ne yapabiliriz?
6. soru: Geri dönüşüm için hangi malzemeleri kullanıyorsunuz?
7. soru: Geri dönüşüm tesislerine daha önce gittiniz mi?
8. soru: Geri dönüşümün önemini biliyor musunuz?
9. soru: Geri dönüşüm için belediyeniz hizmet yapıyor mu?
10. soru: Geri dönüşüm projelerinde yer aldınız mı?

Sayfa 248 Cevabı Meb Yayınları

A) Yukarıda dört kişilik iki farklı aileye ait elektrik faturaları bulunmaktadır. Evler aynı büyüklüktedir ve içlerinde aynı sayıda elektronik cihaz kullanılmaktadır. Evlere farklı tutarlarda elektrik faturaları gelmiştir. Bunun nedeni ne olabilir?
  • Cevap: 75TL gelen faturadaki evde çok daha fazla enerji harcanmıştır düşük gelen evde ise enerji tasarrufu yapılmış olabilir.
1. Fatura gideri/tutarı düşürülebilir mi? Nasıl?
  • Cevap: Fatura tutarı düşürülebilir. Evde boş ışıkları kapatarak, ısı yalıtımı yaparak ve boş elektronik aletlerin fişini çekerek tutarı düşürebiliriz.
2. Evinizdeki elektrik faturasının tutarını düşürmek için neler yapabilirsiniz?
  • Cevap: Evimizdeki elektrik faturasını düşürmek için ısı yalıtımı yapabilir, elektronik aletlerle işimiz bitince fişini çekebilir ve gereksiz ışıkları kapatabiliriz.

0 yorum:

Yorum Gönder