Sıcak!

4. Sınıf Fen Bilimleri Meb Yayınları Sayfa 171-230 Arası

Yazı devam ediyor...
4. Sınıf Fen Bilimleri Meb Yayınları Sayfa 171-230 Arası

SAYFA 177-181 ÜNİTE DEĞERLENDİRME SORULARI

A- Aşağıda verilen maddeleri katı sıvı ve gaz olarak sınıflandırınız. Sınıflandırmanızı aşağıdaki tablodaki uygun yere yazınız.
Katı: Kağıt, elma, bilgisayar, ev, orman, kalem, yumurta, kivi, buz
Sıvı: Su, deniz, kolonya, nehir, ayna
Gaz: Bulut, doğalgaz, oksijen, buhar, duman
B) Aşağıdaki cümlelerde verilen boşlukları uygun kavramlar ile doldurunuz.
1- Kütle 2- Eşit kollu 3- Kilogram 4- Kap 5- Hacim 7- Litre 6- Dereceli kap 8- Madde
C- Aşağıdaki ifadelerde boş bırakılan yerleri tablodaki uygun sözcüklerle doldurunuz.
1 numaralı olayın ismi erime.
2 numaralı olayın ismi donma.
3 numaralı olayın ismi buharlaşma.
1 numaralı olay gerçekleşirken buz ısı alır.
2 numaralı olay gerçekleşirken su ısı verir.
3 numaralı olay gerçekleşirken su ısı alır.
D- Aşağıdaki cümlelerde yer alan boşlukları kutucuklardaki uygun kavramlarla doldurunuz.
1- karışım 2- saf 3- ısı kaybederek 4- ısı alarak 5- süzme 7- mıknatıs 6- sıcaklık 8- katı
E) Aşağıda bazı karışımlar verilmiştir. Bu karışımları hangi yöntemlerle ayırabilirsiniz?
Demir tozu + kum: Mıknatıs
Pirinç taneleri + tuz: süzme
Nikel tozu + talaş: mıknatıs
Makarna + su : süzme
Çakıl taşı + kum : eleme
Buğday + buğday kabuğu: eleme
Demlenmiş ıhlamur + ıhlamur yaprağı: süzme
Talaş + kum: süzme
Süt + saman: süzme
Su + talaş: süzme
Su + bulgur: süzme
Toplu iğne + plastik ataş: mıknatıs
F) Aşağıdaki tabloda verilen maddelerin saf madde mi karışım mı olduğunu yanındaki boşluğa yazınız.
Limonata - Karışım
Salata - Karışım
Ayran - Karışım
Tuz - Saf madde
Tuzlu su - Karışım
Toprak - Saf madde
G- Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.
1- B 2- C 3- A  4- A 5- D 6- B 7- D 8- D

4. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Sayfa 184 Ders Kitabı Cevapları

DÜŞÜNELİM, YAZALIM, PAYLAŞALIM
1. Geçmişte ve günümüzde kullanılan aydınlatma araçları arasındaki farklar nelerdir?
Cevap:
 Geçmişte ateş sıklıkla aydınlatma kaynağı olarak kullanılıyordu. Meşaleler, mumlar bunlara örnek verilebilir. Ancak günümüzde elektrik kaynaklı aydınlatma araçları kullanıyoruz. Bunlara ampul örnek verilebilir.
2. Evlerimizde hangi aydınlatma araçlarını kullanırız?
Cevap:
 Evimizde ampul, floransan lamba kullanırız.

Sayfa 191 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Kendimizi Deneyelim
A) Aşağıdaki cümleleri doğru ya da yanlış olarak işaretleyiniz.
1- D 2- D 3- D 4- Y 5- Y
B) Aşağıdaki cümlelerin cevaplarını uygun kutucuklardan bulunuz. Bulduğunuz cevapları noktalı yerlere yazınız.
1. Odunun uç kısmına reçine sürülerek yapılan aydınlatma aracıdır. (Meşale)
2. Lewis Howard Latimer’in icat ettiği aydınlatma aracıdır. (Karbon flamanlı ampül)
3. Pişmiş topraktan veya içi oyulmuş taşlardan yapılan, yakıt olarak yağların kullanıldığı aydınlatma aracıdır.(Kandil)
4. Floresan lambadan daha uzun ömürlü olan lambadır. (Halojen lamba)
5. Bir fitilin üzerine dökülen hayvansal yağların katılaşması sonucu oluşan aydınlatma aracıdır. (Mum)

Sayfa 196 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Kendimizi Deneyelim
A) Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y”yazınız.
1- Y 2- D 3- D 4- Y 5- D 6- D 7- D 8- Y 9- D 10- Y
B) Aşağıda sayılarla verilen ifadeleri harflerle verilen ifadelerle eşleştiriniz.
1- D 2- E 3- A 4- B 5- C


204, 205 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Kendimizi Deneyelim
A) Aşağıdaki tabloya ışık kirliliğini azaltmaya yönelik çözüm önerileri yazınız.
1. Mağaza ve eğlence yerleri gece çok fazla aydınlatılıyor. - Mağaza ve eğlence yerleri daha az aydınlatılabilir.
2. Işıklı ilan panoları gece boyunca yanmaya devam ediyor. - Zaman ayarlı ilan panoları kullanılmalıdır.
3. Caddeleri aydınlatan direklerin boyu çok uzun. - Cadde direklerinin boyları kısaltılabilir.
4. Yumurtadan çıkan kaplumbağa yavruları yönlerini şaşırdıkları için denize ulaşamıyor. - O bölgede gereksiz ışık kullanılmamalıdır.
B) Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanları başına “Y” yazınız.
1- D 2- Y 3- D 4- Y 5- D 6- Y
C) Aşağıdaki metni okuyunuz. Deniz kaplumbağalarının karşılaştıkları sorunlara çözümler bulunuz. Bulduğunuz çözümleri aşağıya maddeler hâlinde yazınız.
Caretta carettaların denize ulaşıp hayatlarını devam ettirmelerini istiyorsak ışık kirliliğini engellemeliyiz. Restaurantlar, halı saha gibi sosyal tesislerdeki ışık kullanımı ve parlaklığı en aza indirilmelidir. O bölgedeki arabaların farları her zaman kısa olarak kullanılmalıdır. Bölgede kesinlikle havai fişek atılmamalı ve ateş yakılmamalıdır.
Antalya ili sınırları içinde bulunan 8 buçuk kilometre uzunluğundaki Demre Kumsalı’nda Caretta carettalar, her yıl haziran – eylül ayları arasında üreme faaliyetlerini sürdürmektedir. Aynı bölgede yer alan Beymelek Kumsalı’nın arka tarafında Finike- Kaş karayolu, çeşitli restaurantlar, halı saha gibi sosyal tesisler bulunmaktadır. Bu nedenle bölgede gürültü ve ışık kirliliği vardır. Aynı bölgedeki yuvalama kumsalının yakınından geçen kara yolunda araba farlarından gelen ışık, kaplumbağaları rahatsız etmektedir. Caretta carettaların Sülüklü Kumsalı’na çok az çıktıkları tespit edilmiştir. Sülüklü bölgesinde yaz boyunca yapılan düğünlerde havai fişek atıldığı, ateş yakıldığı saptanmıştır.

Sayfa 216 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Kendimizi Deneyelim
A) Aşağıdaki cümlelerden doğru olanlara “D”, yanlış olanlara “Y” yazınız.
1- D 2- Y 3- D 4- Y 5- Y 6- D 7- D 8- D 9- Y
B) Aşağıdaki cümlelerin ifade ettiği kavramları kutucukların içinden bularak noktalı alanlara yazınır.
1- Fonograf
2- CD
3- Gramofon
4- Kaset
5- Telefon
C) Şiddetli sese sahip teknolojik araçların olumlu ve olumsuz etkilerini aşağıdaki tabloya yazınız.
Şiddetli ses üreten teknolojik araçların olumlu etkileri
1. Yangın ya da herhangi bir afet durumunda çalan alarm büyük tehlikelerden bizi korur.
2. Güvenlik önlemi olarak bir çok bankada, süpermarketlerde, otomobillerde alarm sistemi vardır. Bu sistem sayesinde hırsızların önüne geçilir.
3. Hoparlörden çıkan sesler yüksek seslidir. Ancak bir yerleşim yerinde olduğumuzu düşünelim yada okul ve hatta mahalle. Buralarda yapılan anonslar sayesinde bilgileniriz. Bu bilgilendirmeler sayesinde birçok olumsuz durumdan anında haberdar olabiliriz.
Şiddetli ses üreten teknolojik araçların olumsuz etkileri
1. İniş ve kalkış esnasında kalkan uçaklar kulaklarımıza zarar veriler.
2. Kaldırım yada yol yapımında çalışan işçiler eğer kulaklık takmazlarsa meydana gelen sesten olumsuz etkilenirler.
3. Bir konserde eğer ses seviyesi çok ise geçici işitme kayıplarına yol açabilir.
Olumlu Etkileri : Her hangi bir acil durumda uyarı zillerini duyabiliriz. Bankalarda ve özel iş yerlerinde alarmlar yüksek sesle çalarak suç işleyenleri yakalamayı sağlar.
Olumsuz Etkileri : Şiddetli sese sahip araçlar kulaklarımıza ve kulaklarımızın içindeki dokulara ciddi zararlar verebilir. Bunun yanı sıra baş ağrısı, sinir ve dikkatsizlik gibi durumlara yol açar.

Sayfa 218 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

DÜŞÜNELİM, YAZALIM, PAYLAŞALIM
1. Alarm çaldığında çalar saatin sesinde bir değişiklik oldu mu? Açıklayınız.
Cevap: Alarm çaldığında saatin sesi oldukça az geldi. Bunun sebebi etrafında ses dalgalarının rahatça yayılmasını engelleyen faktörlerin olmasıdır.
2. Değişiklik olduysa bu değişikliğe ne sebep olmuştur?
Cevap: İç içe geçirdiğimiz kartonlar ve kutuların içine yerleştirdiğimiz gazeteler ses dalgalarının yayılmasını engellediği için.
3. Bu yöntem günlük yaşamımızda hangi alanlarda kullanılmaktadır? Düşüncelerinizi yazınız.
Cevap: Bu yöntem daha çok büyük iş merkezlerinde ve bazen isteğe göre evlerde duvarlarda kullanılmaktadır.

Sayfa 223, 224, 225 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Kendimizi Deneyelim
A) Aşağıdaki ifadelerin başına doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yazınız.
1. (D) Gürültülü ortamlarda uzun süre kalan insanlarda işitme kaybı oluşabilir.
2. (Y) İnsanı rahatsız eden düzensiz ve yüksek şiddetteki seslere ışık kirliliği denir.
3. (D) Teknolojik gelişmeler, sanayinin gelişmesi, çarpık kentleşme ile gürültü kirliliği artış göstermiştir.
4. (Y) Gürültülü ortamda bulunan insanlar, gün sonunda kendilerini yorgun, sinirli ve huzursuz hissetmezler.
5. (D) Belediyeler araçlardan kaynaklanan sesi azaltmak için araçların yoğun bir şekilde kullandıkları yolların kenarlarını ağaçlandırmalıdır.
B) Aşağıda ses kirliliği ile ilgili sorunlar verilmiştir. Bu sorunlara çözüm bulunuz.
1. Sorun: Okulumuz ana cadde üzerindedir. Araçların motor ve korna sesleri yüzünden öğretmenimizin anlattıklarını bazen iyi duyamıyoruz.
Çözüm: Yol üzerinde ses çıkarılmaması için gerekli levhaların konulması gerekir. Bunun yanı sıra okul duvarlarının sesi yalıtan malzemeden yapılması gerekir.
2. Sorun: Evimiz birinci kattadır. Sokakta oyun oynayan çocuklar çok gürültü yaptıkları için yeni doğan kardeşim uyuyamıyor.
Çözüm: Evin duvarlarını sesi yalıtan malzemeden kaplamalıdır. Bunun yanı sıra çocuklara sessiz olmaları için gerekli uyarıların yapılması gerekir
3. Sorun: Evimizdeki arızalı buzdolabının sesinden rahatsız oluruz.
Çözüm: Buzdolabını tamir edebilecek bir usta çağrılmalı ve buzdolabı tamir ettirilmelidir.
4. Sorun: Yaşadığımız mahallenin yanında sanayi tesisleri vardır. Sanayiden gelen seslerden çok rahatsız oluyorum.
Çözüm: Sanayi tesislerinin yerleşim yerlerinden daha uzak alanlara inşa edilmesi gerekmektedir.
C) Aşağıda sayılarla verilen ifadeleri harflerle verilen ifadelerle eşleştiriniz.
(1) Evlerimizde çok yüksek sesle —-> (E) konuşmamalıyız
(2)Yan komşumuzdan ses gelmesini engellemek için —-> (C) komşu duvara ses yalıtımı yaptırmalıyız.
(3) Hava alanları —-> (D) Şehrin Dışına yapılmalıdır.
(4) Araçlardan gelen sesleri azaltmak için—-> (A) yol kenarlarını ağaçlandırmalıyız.
(5) Evlerimizdeki elektrikli aletler —-> (B) erken ve geç saatlerde çalıştırmamalıyız.
(6) Trafikte çok zor durumda kalmadıkça—-> (F) korna çalmamalıyız.
Ürün tasarlayınız.
1. Ünitemizle ilgili günlük yaşantımızda karşılaştığımız bir problemi yazalım
Problem: Apartmanın duvarları ince olduğu için komşularımızın sesleri bizim evden duyuluyor ve rahatsız oluyoruz.
2. Probleme yönelik araştırma yapalım.
Araştırmam: Duvarların ince ve yalıtımsız malzemeden yapılması bu sorunlara yol açıyor.
3. Problemi çözebilmek için ürettiğimiz çözüm yollarını yazalım.
Çözüm yolu: Komşumuzu tatlı bir dille uyarmalı ve duvarlarımıza sesi yalıtan malzemeler kaplatmalıyız.
4. Çözüm yolları için oluşturulan listeden en kısa süreli ve en düşük maliyette olanını seçelim.
Çözüm yolunu uygulama: Duvarlarımızı ses yalıtım malzemeleri ile kaplamalıyız.
5. Ürünümüzün ufak bir modelini tasarlayalım.
Cevap: Bunu kendiniz el beceriniz ile yapınız.
6. Ürünün gerçek modelini oluşturalım. İşe yarayıp yaramadığını test edelim.
Cevap: Bunu kendiniz el beceriniz ile yapınız.
7. Ürünümüzü sunalım.
Cevap: Ürününüzü sınıfta sununuz.

Sayfa 226, 227, 228, 229 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

5. ÜNİTE DEĞERLENDİRME SORULARI
A) Aşağıdaki görselin içinde işlediğimiz ünite ile ilgili kavramlar bulunmaktadır. Sözcükler harflerin içine soldan sağa, yukarıdan aşağıya ve çapraz olarak yerleştirilmiştir. En altta verilen sözcükleri karışık olarak verilmiş harfler içerisinden bulunuz. Bulduğunuz sözcükleri renkli kalemler ile çiziniz.
B) Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y”yazınız.
1- Y 2- Y 3- D 4- Y 5- D 6- D 7- Y 8- D 9- Y 10- D 11- D 12- Y 13- D 14- D 15- D 16- Y
C) Aşağıdaki soruların cevaplarını kutucukların içinden bularak altlarına yazınız.
1. Geçmişte kullandığımız aydınlatma araçlarını yazınız.
Cevap: (Meşale, gaz lambası, mum, kandil)
2. Işık kirliliğinden etkilenen varlıkları yazınız.
Cevap: (Göçmen kuşlar, Caretta caretta )
3. Doğru renkte ve özellikte seçilmiş ışık kaynağı kullanılarak yapılan aydınlatmaya verilen isimdir.
Cevap: (Uygun aydınlatma)
4. Aydınlatma teknolojilerinin gelişmesi hangi alanlardaki çalışmayı kolaylaştırmıştır?
Cevap: (Hastane, stadyum)
5. Geçmişte kullandığımız ses teknolojilerini yazınız.
Cevap: (Gramafon)
6. Ses şiddetini değiştiren araçları yazınız.
Cevap: (Megafon)
7. Rahatsız edici, şiddeti yüksek her türlü varlığın çıkardığı düzensiz seslerin yaptığı etkiye verilen isim nedir?
Cevap: (Ses kirliliği)
8. Ses kirliliğinin insan üzerindeki etkilerini yazınız.
Cevap: (Kaygı, korku)
D) Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.
1- A 2- D 3- C 4- D 5- A 6- B 7- C 8- B 9- D

0 yorum:

Yorum Gönder